Υπερπροσωπική Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία

Το Κέντρο Εφαρμογής και Εκπαίδευσης Υπερπροσωπικής Ψυχοθεραπείας Humanology σε συνεργασία με κορυφαίους καθηγητές παγκόσμιου εμβέλειας, που ειδικεύονται στο υπερπροσωπικό μοντέλο ψυχοθεραπείας προωθεί και ξεκινάει για πρώτη φορά για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα την πιστοποιημένη εκπαίδευση από την Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής και από τον Διεθνή Οργανισμό Υπερπροσωπικής Ψυχοθεραπείας πάνω στο Υπερπροσωπικό μοντέλο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας.

 

 

 

Τι είναι η Υπερπροσωπική Ψυχοθεραπεία ;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α ο Μάσλοου και άλλοι κορυφαίοι ουμανιστές ψυχολόγοι, όπως ο Τσάρλς Τάρτ, Τόνυ Σούτεζ, Στάν Γκρόφ, Κέν Ουίλμπερ έθεσαν τις βάσεις της υπερπροσωπικής ψυχολογίας, ίδρυσαν την πρώτη υπερπροσωπική επιστημονική εταιρία και εξέδωσαν το πρώτο επιστημονικό περιοδικό υπερπροσωπικής ψυχολογίας.

Στο πλαίσιο της υπερπροσωπικής ψυχοθεραπείας, πέρα από την καθαρά επιστημονική οπτική των σύγχρονων ανακαλύψεων της κβαντικής φυσικής και των ψυχοθεραπευτικών και ψυχολογικών προσεγγίσεων δίνεται έμφαση σε αρχαία και νέα πνευματικά μονοπάτια από ολόκληρο τον κόσμο.Τα πνευματικα  μονοπάτια της υπερπροσωπικής ψυχοθεραπείας ακολούθησαν και δίδαξαν  φωτισμένοι δάσκαλοι από κάθε κουλτούρα, ολοκληρωμένες ανθρώπινες οντότητες  που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα τους στην ιστορία της αυτογνωσίας, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετικά δυνατή βάση ‘να βλέπουμε μακριά, διότι στεκόμαστε στους ώμους γιγάντων’. 

Γιατί να ακολουθήσω την εκπαίδευση αυτή ; 

Η υπερπροσωπική διαφοροποιείται από κάθε άλλο είδος ψυχοθεραπείας, καθώς αποτελεί μια μέθοδο ολιστικής και υπαρξιακής προσέγγισης, βάσει της οποίας ο άνθρωπος γίνεται αντιληπτός σαν ένα σύνολο από νοητικές, σωματικές, ψυχικές και πνευματικές λειτουργίες και ανάγκες. Ο απώτερος σκοπός της  υπερπροσωπικής ψυχοθεραπείας είναι να συνδέσει τον άνθρωπο με τον πνευματικό του εαυτό.

Στην υπερπροσωπική ψυχοθεραπεία το συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Τα επίπεδα αυτά, δηλαδή ο κατώτερος, ο ανώτερος και ο μέσος κόσμος,  αντικατοπτρίζουν συμβολικές και όχι κυριολεκτικές ποιότητες, αφού στο σύμπαν δεν υπάρχει ‘πάνω και κάτω’.

Έτσι γίνεται διάκριση: Ο κόσμος που ζούμε είναι ο μέσος κόσμος, ο κόσμος, δηλαδή, του συνειδητού νου, του γραμμικού χρόνου. Στον μέσο κόσμο υπάρχουν όλα αυτά τα οποία επιθυμούμε στην καθημερινή ζωή. Περισσότερα χρήματα, καλύτερη εργασία, ομορφότερο σπίτι, σχέσεις κλπ. Και στην Υπερπροσωπική  δεν διαφωνούμε με όλα αυτά . Γιατί όσα περισσότερα υλικά αγαθά έχεις τόσα περισσότερα μπορείς να μοιραστείς. Ο ανώτερος κόσμος είναι ο κόσμος της λεπτοφυούς ενέργειας και του καθαρού πνεύματος. Ο πνευματικός κόσμος είναι μια άλλη πραγματικότητα όπου όλες οι πνευματικές παραδώσεις και οι φωτισμένοι δάσκαλοι  συμφωνούν ότι υπάρχει. Ο ανώτερος κόσμος αποτελεί το πλαίσιο του κβαντικού πεδίου  που πάνω του εκφράζονται όλα τα επίπεδα. Εμπεριέχει και εμπεριέχεται σε όλους τους κόσμους, είναι το παρασκήνιο και το προσκήνιο μαζί, αποτελεί  τον καμβά που πάνω του εκφράζονται τα πάντα, ενώ ο κατώτερος κόσμος είναι ο κόσμος της ψυχής, της σοφίας του σώματος και του ασυνείδητου. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτερος είναι ο κόσμος, όπου κατοικεί το εσωτερικό μας παιδί, και όπως συμβαίνει και στον Ανώτερο κόσμο, δεν υπάρχει χρόνος, όλα συμβαίνουν στο τώρα. Εκεί, στον κατώτερο κόσμο, βρίσκεται χαραγμένη όλη η ιστορία της ανθρωπότητας και του προγονικού μας συστήματος. 

Απώτερος σκοπός της Υπερπροσωπικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας είναι να συνδέσει τον άνθρωπο με τον ανώτερο κόσμο, τον πνευματικό του εαυτό. Αν, όμως, αυτή η ένωση συμβεί πρόωρα, δίχως δηλαδή ο άνθρωπος να έχει ήδη δομήσει επαρκή εαυτό, με συγκροτημένο Εγώ στον μέσο κόσμο, πιθανότατα θα αποδειχτεί ανέτοιμος να αφομοιώσει τις περίπλοκες εμπειρίες που θα προκύψουν, όταν έρθει η στιγμή να συντονιστεί με τις πνευματικές συχνότητες του ανώτερου κόσμου. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, το άτομο δομεί πρώτα μια εξαιρετικά δυνατή βάση στον κάτω κόσμο –  γιανα θεραπεύσει  τα τραύματα που ταυτόχρονα είναι δεσμά και απομυζούν την ενέργειά του. Θα λέγαμε ότι με τα ψυχικά τραύματα ο ανθρωπος ενεργειακά‘αιμορραγεί’ με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαδικασία επίτευξης στόχων στον μέσο κόσμο. Όταν, όμως,  θεραπεύσει τις ενεργειακές πληγές και κλείσει τις οπές απ’ όπου χάνει ενέργεια και αποδυναμώνεται, είναι δυνατόν να αποκτήσει το ανάλογο πλεόνασμα ενέργειας, ώστε να μπορέσει, με φυσικότητα, ασφάλεια και στον σωστό χρόνο, να περάσει στον ανώτερο κόσμο, τον κόσμο του καθαρού πνεύματος.

Η υπερπροσωπική κατεύθυνση θεωρεί ότι η ανθρώπινη συνείδηση δεν περιορίζεται μόνο στις διεργασίες του εγκεφάλου και στην συνηθισμένη κατάσταση λειτουργίας του, αλλά ότι μπορεί να κάμψει τους χωροχρονικούς, φυσικούς περιορισμούς και να κινηθεί σε πολύ ευρύτερα πεδία, όπως οι εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης, το συλλογικό ασυνείδητο, φυλετικές και περιγεννητικές αναμνήσεις, ψυχοειδή φαινόμενα κ.α.

 

Μοντέρνα φυσική  &  Υπερπροσωπική ψυχοθεραπεία  

Η μοντέρνα φυσική αναθεωρεί με ταχύτατους ρυθμούς τη στερεότυπη εικόνα που διατηρούν οι άνθρωποι για τη φύση της πραγματικότητας. Η κβαντική συνειδητότητα είναι η ενότητα των πάντων. Παράλληλα, η καταλυτική επίδραση στη δυτική κουλτούρα των πολυάριθμων πνευματικών παραδόσεων έχει γεννήσει νέους τρόπους θεώρησης για τη ζωή και την ανθρώπινη υπόσταση. Το εκπληκτικό είναι ότι και οι δυο αυτοί παράγοντες κβαντική φυσική και πνευματικές παραδόσεις συγκλίνουν δομώντας ένα νέο μοντέλο για τον άνθρωπο και το σύμπαν. 

Η   Υπερπροσωπική ψυχοθεραπεία εντρυφεί  στα μυστικά των εσωτερικών παραδόσεων και τις τελευταίες ανακαλύψεις πάνω στη δομή και θεραπεία του ανθρώπινου ψυχισμού, όσο και στις αρχές και τα πορίσματα της μοντέρνας φυσικής. Αποτελεί ένα πάντρεμα ψυχοθεραπείας και πνευματικότητας καθώς αναζωπυρώνεται η αρχαία σοφία μέσα από το καταστάλαγμα των σύγχρονων επιστημονικών ανακαλύψεων πάνω στη φύση της πραγματικότητας και το πως αλληλοεπιδρά με τον ανθρώπινο ψυχισμό. Αυτό – με πρωτότυπο και εντυπωσιακό τρόπο – δημιουργεί την εξαιρετικά δυνατή βάση πνευματική ανάπτυξη και ψυχική υγεία. Τα πιθανά οφέλη της σύγχρονης άποψης για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας που βασίζεται στην πανάρχαια κβαντική τεχνογνωσία της φύσης είναι τεράστια. Αυτή η κβαντική τεχνογνωσία δημιουργεί βιοχημικά φαινόμενα σε ολόκληρη την χλωρίδα καιτην πανίδα, και πάνω από όλα στον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος επηρεάζει το κβαντικό πεδίο μέσα από τις σκέψεις και  τα συναισθήματα, τα οποία δημιουργούν την ανάλογη  βιοχημεία στο σώμα του και το κβαντικό πεδίο με τη σειρά του ανταποκρίνεται, δημιουργώντας χωροχρονικά γεγονότα που προσομοιώνουν την εσωτερική διάσταση του ατόμου. Αφού το άτομο δομηθεί και συγκροτηθεί ψυχικά τότε το κέντρο βάρους τοποθετείται στο Εγώ που ενυπάρχει τον πνευματικό εαυτό. Με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζεται η κοινή ενότητα που όλοι μοιραζόμαστε.

Αν και η κοινή ψυχολογία δίνει έμφαση στο προσκήνιο μόνο, η Υπερπροσωπική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία δίνει έμφαση τόσο στο προσκήνιο όσο και στο φόντο.Ο θεραπευτικός σκοπός επεκτείνεται πέρα από την ολοκλήρωση του εξατομικευμένου εαυτού και συμπεριλαμβάνει-θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία  μιας σχέσης με το σύμπαν.

Αυτό επιτυγχάνεται με άξονα μια μεθοδολογία που είναι αμφίδρομη και κατευθύνεται από το κύτταρο στο νευρικό σύστημα, τα σωματικά όργανα, τους μυϊκούς ιστούς, τη σκέψη, τα συναισθήματα, την ενέργεια και το πνεύμα. Και από το πνεύμα, στην ενέργεια, τη σκέψη, τα συναισθήματα, τους μυϊκούς ιστούς, τα σωματικά όργανα, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το κύτταρο. Αυτή η προσέγγιση κάνει τη διαφορά, καθώς δίνει έμφαση στη σφαιρική αντιμετώπιση του ανθρώπου, δηλαδή, την αντιμετώπισή του ως σύνολο και όχι αποσπασματικά. 

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ ψυχολογίας  και ψυχής. 

Αν κοιτάξει κανείς την έννοια της ψυχής το λεξικό θα βρει ότι η λέξη ψυχή (από το ρήμα «ψύχω», δηλ. «φυσώ», «πνέω») κυριολεκτικά σημαίνει την «ψυχρή πνοή», δηλαδή την (ύστατη) ένδειξη της ζωής  στο σώμα.  Η ψυχή είναι η άυλη ουσία ενός ζωντανού όντος.

Αν, εν συνεχεία, κοιτάξει κανείς στο λεξικό την έννοια της ψυχολογίας, θα βρει ότι αυτή ορίζεται ως η επιστήμη του νου και της συμπεριφοράς. 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις συμβατικές μεθόδους  ψυχοθεραπείας καθώς ως ψυχή ορίζουν αυτές τις σκέψεις τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του ανθρώπου. 

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ ψυχολογίας  και ψυχής. 

Αν κοιτάξει κανείς την έννοια της ψυχής το λεξικό θα βρει ότι η λέξη ψυχή (από το ρήμα «ψύχω», δηλ. «φυσώ», «πνέω») κυριολεκτικά σημαίνει την «ψυχρή πνοή», δηλαδή την (ύστατη) ένδειξη της ζωής  στο σώμα.  Η ψυχή είναι η άυλη ουσία ενός ζωντανού όντος.

Αν, εν συνεχεία, κοιτάξει κανείς στο λεξικό την έννοια της ψυχολογίας, θα βρει ότι αυτή ορίζεται ως η επιστήμη του νου και της συμπεριφοράς. 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις συμβατικές μεθόδους  ψυχοθεραπείας καθώς ως ψυχή ορίζουν αυτές τις σκέψεις τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του ανθρώπου. 

Η επιστήμη της ψυχολογίας, όμως, θεωρεί ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι μόνο σκέψη, συναισθήματα και χημικές διαδικασίες στο σώμα: εάν κάτι  δεν μπορεί να αποδειχθεί και να μετρηθεί πειραματικά, για την επιστήμη δεν υπάρχει.  Η προσέγγιση αυτή αποτελεί πολύ περιοριστικό μοντέλο αντίληψης της ζωής και της ανθρώπινης υπόστασης. Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να μετρήσει κανείς την απόλυτη κενότητα, όπως υποστήριζε ο Βούδας, ή την απόλυτη πληρότητα, όπως έλεγε ο Ιησούς; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι οι υπερβατικές αυτές καταστάσεις μπορούν μόνο να βιωθούνε.

Τα ψυχοθεραπευτικά συστήματα βασίζονται στο ιατρικό μοντέλο της νόσου και επικεντρώνονται στην ψυχοπαθολογία, ερευνώντας το παρελθόν του ατόμου και επιδιώκοντας να προσδιορίσουν τα δυσλειτουργικά γνωστικά και συναισθηματικά πρότυπα που βρίσκονται στον πυρήνα των ψυχολογικών προβλημάτων. Με τις νέες, όμως, πληροφορίες σχετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, οι παραδοσιακές ψυχολογικές μέθοδοι τίθενται υπό αμφισβήτηση. 

Σήμερα, γίνεται αντιληπτό ότι η άλλοτε κρατούσα άποψη, κατά την οποία, αν γνωρίζει κανείς τι έχει πάει στραβά στη ζωή ενός ανθρώπου, δύναται να γνωρίζει επίσης και το πώς θα βοηθηθεί να επιλύσει τις δυσκολίες του, είναι εσφαλμένη. 

Όταν επικεντρώνεται κανείς στον πόνο διατρέχει τον κίνδυνο να τον ενδυναμώσει και να εθιστεί σε αυτόν, ενισχύοντας τη δυνατότητά του να αισθανθεί την έλλειψη.

Η αναλυτική διαδικασία που πρεσβεύει η επιστήμη, το να διαιρεί κανείς την πραγματικότητα σε όλο και μικρότερα κομμάτια και να προσπαθεί να βρει την αλήθεια μέσα από αυτόν τον προσανατολισμό, ίσως μπορεί να έχει αποτελέσματα για πράγματα απτά, όχι όμως για την ανθρώπινη υπόσταση και τη λύση του γρίφου  της αυτογνωσίας. Είναι, δηλαδή, σαν να αποδομεί κάποιος την τηλεόραση και να ψάχνει τον τηλεπαρουσιαστή μέσα στη συσκευή.  

Και σίγουρα για την απάντηση στα ερωτήματα ‘Ποιός είμαι; Ποιός είναι ο αυθεντικός μου εαυτός;’ κανένα ψυχοθεραπευτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει μία ολοκληρωμένη απάντηση.  Και αυτό διότι τα ψυχοθεραπευτικά συστήματα  εστιάζουν πάνω στο νου και στα συναισθήματα.  Η λύση του ποιος πραγματικά είμαι βρίσκεται στην υπέρβαση της αναλυτικής σκέψης και στην αντικατάσταση αυτής από μια ολιστική οπτική που απορρέει από την αίσθηση της εσωτερικής παρουσίας αυτού που ποτέ δεν αλλάζει και είναι πάντα παρόν στο εδώ και τώρα.

 

Η κλασική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει – σε ένα βαθμό- να κατανοήσει ο άνθρωπος κάποιες δυναμικές, να αντιληφθεί κάποια συναισθήματα και να κάνει κάποιες αλλαγές στον χαρακτήρα του, όπως π.χ.  να βάλει όρια, να βελτιώσει την αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον του. Η έννοια του εαυτού στην ψυχοθεραπεία σταματάει, όμως, στην ιστορία του ατόμου την οποία προσπαθεί ο θεραπευτής να επιδιορθώσει με κάποιο τρόπο. Σταματάει στη σκέψη και σε αυτό που είναι γνωστό ως νους.

Αυτό γίνεται αντιληπτό, αν προσομοιάσει κανείς τον άνθρωπο σαν ένα παζλ που έχει σε κάποια του σημεία αποσυνδεθεί. Αυτό που η ψυχοθεραπεία προσπαθεί να κάνει είναι να συνδέσει τα κομμάτια αυτού του παζλ με την αρχική μορφή κι έτσι να φτιάξει την εικόνα του ατομικού Εγώ. Με άλλα λόγια, αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το δημοτικό και το γυμνάσιο. Εάν, όμως, θέλει κανείς να πάει στο πανεπιστήμιο χρειάζεται να υπερβεί τον Νου. Οι προσεγγίσεις, βέβαια, από την Ανατολή δε δίνουν καμία σημασία στο Εγώ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο δημιουργός του ανθρώπινου Εγώ.

.

Και οι δυο αυτοί δρόμοι είναι περιοριστικοί. Μια ολοκληρωμένη άποψη στο θέμα αυτό είναι το αρμονικό πάντρεμα των δυο φαινομενικά αντίθετων προσεγγίσεων – όπως προαναφέρθηκε –  που ρίχνουν άπλετο φως μέσα από τη θέαση της μοντέρνας φυσικής (Κβαντική  Φυσική), η οποία φέρνει νέα δεδομένα και έχει επιβεβαιώσει την αρχαία σοφία που γεννήθηκε στην Ελλάδα, την Ινδία και την Κίνα, ότι ‘όλα είναι ένα’, ότι ζούμε σε έναν ωκεανό ενέργειας και ότι όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας με αποτέλεσμα να αλληλοεπηρεάζονται τα πάντα << David Bohm >>.  Το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα για παράδειγμα μπορεί να σχετίζεται με ένα μεγάλο σεισμό στην Αμερική.  

Συνοψίζοντας: Η υπερπροσωπική ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται σε όλους, απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή που ίσως ακόμη δεν το έχουν βρει υπάρχει, ότι δηλαδή υπάρχει κάτι παραπάνω σ’ αυτή τη ζωή πέρα από σκέψεις και συναισθήματα.

Παράλληλα όμως επεκτείνει την έννοια της θεραπείας απαντώντας σε ουσιώδη υπαρξιακά ερωτήματα πάνω στην ανθρώπινη φύση, όπως ‘’ποιος είμαι, τι κάνω σ’ αυτό τον πλανήτη, πώς μπορώ να δώσω στη ζωή μου περισσότερο νόημα;’’

 

Αν έχετε αμφιβολίες γι’ αυτά που διαβάζετε, σημαίνει ότι ίσως δεν  έχετε μείνει στο παρελθόν ικανοποιημένοι με όσα σας είχαν υποσχεθεί οι μέθοδοι αυτο-βοήθειας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχετε παρακολουθήσει. Κι αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να γνωρίσετε και να ανακαλύψετε τα πλεονεκτήματα αυτής της ολιστικής και υπαρξιακής προσέγγισης.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο συνδυασμό ψυχοθεραπευτικών, ψυχολογικών και επιστημονικών γνώσεων με υπέρ-ατομικές πρακτικές οι οποίες επηρεάζουν το ασυνείδητο και πολλές έχουν βασιστεί σε μια γνώση που ήταν ερμητικά κλειστή για χιλιάδες χρόνια. Σκεφθείτε μόνο, αν αξιοποιούσαμε αυτές τις εξαιρετικά αποτελεσματικές τεχνικές με σκοπό να βελτιώσουμε τη ζωή των άλλων και του εαυτού μας, αν αλλάζαμε τον τρόπο που σκέπτονται οι άνθρωποι θέτοντας ως στόχο την ψυχική και σωματική υγεία τους, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στη γνώση και την ανάπτυξη του  πνεύματος !

Επιρροές και θεωρίες που συνθέτουν το μοντέλο της Υπερπροσωπικής Συμβουλευτικής- ψυχοθεραπείας

Ψυχαναλυτική- ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία /Σωματική Ψυχοθεραπεία /Συστημική Αναπαράσταση /Ανθρωπιστική/ Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία /Ψυχοθεραπεία Gestalt / Δραματοθεραπεία /Θεραπεία Αναπτυξιακού Τραύματος ΝΑΡΜ /Peter Levine on Somatic Experiencing /Ψυχογεννητικό / N.L.P / E.M.D.R  / Ταοϊσμός / Ζεν   /Γιόγκα /Σαμανισμός  /Βουδισμός  Dzogchen /Πλατωνική φιλοσοφία / Υπαρξισμός  /Κινεζική Ιατρική /Φαινομενολογία.

Για αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα στείλτε το μήνυμα σας στο info@humanology.gr.

Έναρξη προγράμματος Οκτώβριος 2022.

✅ Με κάθε εγγραφή bonus το σεμινάριο Θεραπεία Σχέσεων – Γάμου

✅ Με κάθε προεξόφληση έτους δώρο το διαδικτυακό σεμινάριο TSM (Transpersonal- Synthetic- Mentoring-Life coaching) αξίας 370,00

✅ Δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα.

ΔΕΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ