Από τους Ταντρικούς Γιόγκι, μέχρι το Θιβετιανούς Λάμα, τους Σαμάνους της Αμερικής, και τους Μάγους του ευρωπαϊκού πολιτισμού, συναντάμε μια μυστηριακή τέχνη κυριαρχίας στα όνειρα, η όποια είχε τις πύλες της ερμητικά κλειστές και η γνώση της έχει ξεχαστεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων , και αυτή είναι η Ονειρική Γιόγκα.

Σκοπός της Ονειρικής Γιόγκα δεν είναι να αναγνωρίσουμε το Εγώ μας μέσα από τα μηνύματα του ασύνειδου στον ύπνο μας, όπως συμβαίνει στην ψυχοθεραπεία, αλλά να μεταφέρουμε τη συνειδητότητα του φυσικού μας σώματος στη συνειδητοποίηση του ενεργειακού μας σώματος και να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε το ενεργειακό μας σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επιτυγχάνεται αυτό με το να αποκτήσουμε συνειδητότητα όσων συμβαίνουν στον ύπνο μας, να κοιμόμαστε ξύπνιοι και στη συνέχεια να μπορούμε να επέμβουμε και να αλλάξουμε τα όνειρά μας κατά βούληση, να τα ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε και με όποια μορφή επιθυμήσουμε να έχουμε. Μπορούμε να μεταμορφωθούμε σε ζώο, φυτό, πράγμα ή σε άλλο άνθρωπο, δίχως τους περιορισμούς του φυσικού χρόνου, τόπου και της βαρύτητας.

Από τέτοιου είδους πρακτικές, ξεπηδά μια βαθιά ενόραση όσον αφορά τη φύση της ύπαρξης – μέσα από την αποσύνθεση του Εγώ, εγκαταλείποντας το φόβο, τη λύπη και τον πόνο και καθώς τα βιώνουμε στον ύπνο μας σαν κάτι ψεύτικο, μέσα από μία αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα. Την ίδια ακριβώς αποσύνθεση μάς διδάσκουν όλες οι μυστικιστικές παραδόσεις σαν έναν τρόπο, για να απαλλαγούμε από την ταύτιση με τα αρνητικά συναισθήματα του Εγώ.

Το μη Εγώ επιτυγχάνεται μέσα από την αποταύτιση του Εγώ Είμαι και αναδύεται η επίγνωση ότι δεν υπάρχει τίποτα αληθινό, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον το Εγώ την ανάγκη να κρυφτεί, να προστατευτεί πράγμα που μάς κάνει να έχουμε μια αίσθηση ηρεμίας στη ζωή μας που, μέσα από άλλες τεχνικές διαλογισμού, θα χρειαζόμαστε ίσως πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή την εμπειρία.